Camtasia 2020 Workflow: Video Creatie voor Beginners

Camtasia 2020 is al jarenlang het favoriete gereedschap voor onderwijzers, ondernemers die de werking van hun producten en diensten uitleggen (How to’s) en andere online video creators.

De kracht van Camtasia 2020 is de gebruikersvriendelijkheid. Waar je als beginner in de duurdere video editing programma’s al snel verdwaalt in de vele opties, heeft Camtasia niet zo’n steile leercurve. Het pakket is ook een stuk vriendelijker voor je portemonnee.

In dit artikel laat ik je zien hoe Camtasia 2020 (Mac en Windows) jou kan helpen om zo snel en makkelijk mogelijk video’s te creëren. Tip: Je hebt de mogelijkheid om de software eerst 30 dagen lang gratis uit te proberen.

CAMTASIA 2020? NOOIT VAN GEHOORD

Camtasia (huidige versie 2020) bestaat al 17 jaar. Het Amerikaanse bedrijf erachter heet Techsmith.
Jaren geleden heb ik de software ontdekt omdat het gebruikt werd voor screencasting door mijn favoriete eLearning platform lynda.com (nu LinkedIn Learning).

Ondertussen is de software uitgegroeid tot een volwaardige video editor met vele extra’s.

Wil je weten of Camtasia 2020 iets voor jou is? Lees dan verder.

Wat krijg je allemaal bij Camtasia 2020

Camtasia 2020 bestaat uit twee delen: De screencast recorder en de video editor.

De screencast recorder

Gebruik je webcam

Met de recorder neem je de acties en audio op je computerscherm op. Hierbij kun je ook je webcam aanzetten. Standaard verschijn je dan in het hoekje van je video.

Camtasia 2020 recorder met webcam
Camtasia 2020 Video Editor

De video editor

Gebruiksvriendelijk voor beginners

De software heeft een simpele, overzichtelijke interface. Je kunt in één oogopslag zien welke opties je kunt gebruiken om een professioneel uitziende video te creëren.

Bespaar tijd met de Camtasia 2020 workflow opties

Zet op een simpele manier een workflow op waar je heel lang plezier van hebt

De Library: gratis onderdelen voor je video

In de library vind je kant en klare templates (assets) om snel je eerste professionele video te creëren. Je vindt hier intro’s, outro’s, geanimeerde achtergronden, lower thirds en zelfs muziek. Bijna ieder onderdeel kun je aanpassen voor jouw project.

Tip: Ontwerp je eigen templates

Je kunt je heel makkelijk je eigen templates maken zodat je iedere keer met een paar klikken dezelfde elementen in je video kunt plaatsen. Zodra je eenmaal alles hebt ingesteld, scheelt dit je heel veel tijd. Je kunt o.a. je eigen intro, outro, logo en huisstijl kleuren klaar zetten voor gebruik.

Camtasia 2020 library in en uitgeklapt
Closup Favorites Camtasia 2020
Favorieten (Favorites)

Merk je dat je iedere keer dezelfde transities gebruikt? Plaats deze en andere veelgebruikte menu items in je favorieten.

Zo creëer je jouw persoonlijke workflow.

Template manager: Importeer een complete voorbeeld video

Nieuw in Camtasia 2020 is de template manager. Hiermee kun je het frame van een complete video kiezen. Deze wordt klaar gezet in Camtasia en het enige wat jij nog hoeft te doen is ieder onderdeel vullen met jouw eigen content.

Bij installatie wordt er 1 video template meegeleverd, maar met een paar klikken kun je online uit vele andere templates kiezen (gratis en betaald). Jouw keuze wordt rechtstreeks geïmporteerd in de video editor, dus je kunt gelijk aan de slag.

Voorbeeld Template manager Camtasia 2020
Camtasia 2020 Share Opties
Share (Rechtstreeks publiceren naar YouTube e.a.)

Als je eenmaal je video af hebt, kun je deze rechtstreeks publiceren op de twee grootste video platformen zoals YouTube en Vimeo. Alles staat al voor je ingesteld. Het enige wat jij hoeft te doen is de eerste keer inloggen op jouw video platform.

Wil je liever je video bewaren op je computer? Ook dat staat al ingesteld.

Tip: Screencast.com is een multimedia opslag platform waar je direct vanuit Camtasia 2020 je video’s kunt uploaden en delen. Handig als je even snel wat wil laten zien. Je kunt een gratis account aanmaken of kiezen voor een betaalde optie.

Gratis Powerpoint addon: importeer je presentatie

Ben je een Powerpoint gebruiker, krijg je bij installatie een add-on waarmee je slides of je volledige presentatie met audio kunt opnemen en importeren in Camtasia 2020. Daar kun je de video nog verder bewerken of gelijk delen.

Camtasia 2020 Powerpoint import
Camtasia 2020 Ondertiteling
Ondertiteling

In Camtasia plaats je op een eenvoudige manier ondertiteling in je video. Je kunt kiezen om de ondertiteling op te slaan in een apart bestand, of in de video zelf “gebrand”.

Tip: Je bent het snelste klaar als je een script gebruikt. Dan is het een kwestie van invoeren, aanpassen en publiceren. Handig!

Smartphone apps: Stuur foto en video rechtstreeks naar Camtasia 2020

Of deel zoals je gewend bent

Techsmith heeft een aantal gratis apps gemaakt die je kunt downloaden op je smartphone. Vanuit deze apps kun je foto’s en video’s rechtstreeks importeren in Camtasia of delen zoals je gewend bent.

Techsmith Fuse
Techsmith Fuse

Voor iOS en Android. Verstuur een foto of video die je hebt gemaakt op mobiel in een paar klikken rechtstreeks naar Camtasia. Het enige wat je nodig hebt is je eigen wifi verbinding thuis. Zodra je de content hebt geïmporteerd kun je deze verder bewerken.

Techsmith Capture
Techsmith Capture

Alleen voor iOS. Met deze screencast app kun je alle acties op het scherm van je iPhone of iPad opnemen en doorsturen naar Camtasia of delen met anderen. Handig als je moeder (mijn ervaring) wil weten hoe iets in WhatsApp werkt.

Er is uiteraard nog heel veel meer mogelijk, maar dit zijn de belangrijkste opties die jou helpen om je workflow te optimaliseren.

Investering

Wat zijn de kosten?

Eenmalige aanschaf

Extra opties mogelijk

Camtasia 2020 schaf je eenmalig aan voor ongeveer €259, (dollar-euro koers)
Je hebt dus geen maandelijkse abonnementskosten.

Betalingsmogelijkheden

Je kunt betalen met PayPal, creditcards, wire transfer e.d.

Standaard support

Loopt iets niet lekker? Maak dan een ticket aan. Support staat altijd voor je klaar.

Updates

Je krijgt normale updates voor jouw gekochte versie.

Upgrades

Techsmith is altijd bezig om de software uit te breiden en te verbeteren. Tegenwoordig brengen ze jaarlijks een nieuwe versie uit. Je bent niet verplicht om deze aan te schaffen, jouw versie blijft gewoon updates krijgen.  Wil je wel de upgrade kopen ben je iets van €99,- per jaar kwijt. Iedere versie is afzonderlijk te gebruiken op je computer.

Maintenance

Exclusieve extra’s

Je kunt ervoor kiezen om bij aankoop gelijk “Maintenance” (onderhoud) aan te schaffen. Hier ben je jaarlijks ongeveer €54,- aan kwijt. Als je dit aanschaft krijg je een aantal luxe voordelen zoals:

 1. Gratis de nieuwste versie van Camtasia

  Ipv €99,- te betalen voor de jaarlijkse grote upgrade, krijg je deze er gratis bij in het Maintenance abonnement.

 2. VIP support

  Jij staat vooraan in de wachtrij en je krijgt extra opties om support zo snel mogelijk te bereiken.

 3. Exclusieve training

  Een complete, zeer gedetailleerde cursus in het Engels hoe Camtasia te gebruiken is inbegrepen. Haal je iedere test, dan krijg je een certificaat.

 4. Privé Community

  Heb je vragen over de cursus of worstel je met een onderdeel in Camtasia 2020? Stel je vraag dan in de bijbehorende privé Slack. Toegang krijg je na aanschaf van maintenance.

Zijn er ook nadelen van Camtasia 2020?

Taal

De taal van de software is op dit moment alleen in het Engels, Duits, Frans en Japans. Nederlands staat op hun To Do list, maar het is nog niet bekend wanneer dit uitgebracht wordt. Heb je niet zoveel moeite met Engels dan ben je een spekkoper.

Tot slot: Probeer Camtasia 2020 zelf uit

Volledige versie 30 dagen gratis te gebruiken

Als je eenmaal Camtasia 2020 hebt aangeschaft, gaat er een hele nieuwe wereld voor je open. Alles in het Techsmith eco-systeem is gericht op gebruikersgemak. Wil je eerst Camtasia 2020 uitproberen om te zien of het bij je past? Je kunt het programma volledig werkend downloaden en gratis 30 dagen uitproberen.

Happy editing 🙂

Wat vond je van dit artikel of heb je vragen? Laat een reactie achter!

Disclaimer

Na jarenlang werken met Camtasia ben ik sinds kort affiliate. D.w.z. dat als je op de Camtasia link klikt en deze aanschaft, ik hier een paar euro voor krijg. Jij merkt daar verder niets van en je helpt mij aan een gratis kop koffie met een lekker broodje. Dit is software die ik zelf voor mijn video tutorials gebruik en waar ik 100% achter sta. Wil je een voorbeeld zien, log dan in op de demo leeromgeving en bekijk de Gulden tutorials.